Flera tillfällen med effektreserven på minimieffekt och ökad import från Tyskland – det är indikationer på att kraftsystemet förändras och att marginalerna minskar. Vinterns timme med högst förbrukning inföll den 12 februari, kl 8-9, då Sverige gjorde av med cirka 25 500 MWh/h.
– Ja, omställningen av kraftsystemet har märkts i vinter. Vid årsskiftet stängdes Ringhals 1 och det innebär att vi har minskad elproduktion i södra Sverige. Vintern var inledningsvis mycket mild, men första halvan av februari blev kall, särskilt i södra Sverige. På det hela taget var temperaturerna ganska normala för en vinter, säger Pontus de Maré, driftchef Svenska kraftnät.
Klimatomställningen innebär ett skifte från planerbar produktion, kärnkraft, till mer väderberoende produktion, vindkraft. Vindkraften har byggts ut och producerat bra under vintern, enligt Pontus de Maré, men volymerna kan ändras snabbt.
– Vi har sett att vindkraftsproduktion växlat från 7000 MW en dag till 600 MW en annan dag. Det ställer högre krav på oss i kontrollrummet men också att vi har resurser att täcka sådana förändringar. Än så länge har vattenkraften räckt till, säger Pontus de Maré.
Topplasttimmen ligger kring snittet
Man brukar säga att det inte blåser på vintern, men Pontus de Maré menar att hösten och vintern är de mest blåsiga perioderna under året.
– Men just topplastimmen, när det är riktigt kallt, då har vi oftast inte så mycket vind. Under vinterns topplasttimme levererade dock vindkraften 3 775 MWh, vilket motsvarade cirka 15 procent av den totala produktionen. Tillgängligheten i topplasttimmen var 37 procent av installerad vindkraftsproduktion. Det är betydligt högre tillgänglighet än 9 procent som vi räknar med i Kraftbalansrapporten, säger Pontus de Maré.
Topplasttimmen är den timme på året då vi förbrukar mest el. Vintern 2020/2021 inföll den timmen den 12 februari, kl 8-9. Det är klassiskt att förbrukningen går upp under morgontimmarna när svenska folket gör sig beredda att gå till jobb och skola och industrin drar igång, särskilt om temperaturen går ner.
– Siffrorna för topplasttimmen är preliminära. Vi lägger sen till 200-700 MW för dold förbrukning beroende på utfallet (inkluderat i 25 500 MWh/h), men även då ligger topplasttimmen för vintern nära snittet för toppförbrukningen (25 715 MWh/h) om man jämför med data 18 år bakåt, säger Pontus de Maré.
Ökad import
I kontrollrummet hos Svenska kraftnät balanseras produktion och förbrukning under drifttimmen. Om det blir förändringar från balansansvarigas inrapporterade prognoser handlas bud på upp- eller nedreglering av produktion på reglerkraftmarknaden för att justera och behålla balansen. En annan tillgänglig resurs är import från våra grannländer. Integrationen av kraftsystemen i Europa är en annan del av klimatomställningen. Genom att bygga förbindelser som knyter samman systemen kan resurser på elmarknaderna utnyttjas bättre.
– I vinter har vi haft en ökad import generellt och särskilt från Tyskland. Importen från Tyskland, Danmark, Polen och Litauen var 1 383 072 MWh, jämfört med 1 192 510 MWh vintern 2019/2020, som i och för sig var varmare, säger Pontus de Maré.
Importen från Tyskland ökade med 147% – 231 644 MWh, denna vinter jämfört med 93 767 MWh, vintern 2019/2020).
Enligt marknadsprinciperna dämpar elpriset förbrukningen när efterfrågan är som störst. Högsta priset under vintern var 2 584 kr/MWh (SE4, den 30 november), vilket Pontus de Maré menar inte är något rekordpris.
Effektreserven på minimieffekt
Under vintern finns ytterligare en resurs tillgänglig – effektreserven. Det är tillgänglig produktion som kan startas vid behov. Vintern 2020/2021 ändrades beredskapsläget vid sju tillfällen från 14 timmar till två timmar. Block i reserven startades på minimieffekt tre gånger.
– Det här är mer än vanligt, vilket visar att vi har haft ett ansträngt läge vid fler tillfällen än vi brukar, kommenterar Pontus de Maré.
Automatisk och manuell frånkoppling är det som kontrollrummet kan nyttja i sista hand, när delar av nätet kopplas bort för att säkerställa systemets drift i stort. Detta utnyttjades inte under året.
– Sammantaget ser vi att marginalerna minskar samtidigt som behovet av el ökar kraftigt med elektrifiering och regional urban expansion. Fördjupande analyser kommer i vår kraftbalansrapport som publiceras i slutet av maj, säger Pontus de Maré.