Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool snittade på 5,7 öre per kWh under april. Därmed har det tidigare lägsta månadspriset från juli år 2000 slagits. Det är den goda tillgången på vattenkraft i kombination med den minskade efterfrågan på el, till följd av coronaviruset, som gör att priset på el faller, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Trots en relativt kall vår är elpriset rekordlågt. Det beror på att tillgången på el är mycket god, framförallt då vattenkraftsproducenterna fortsätter att förbereda för snösmältningen och den annalkande tillrinningen. Samtidigt är efterfrågan på el något lägre än normalt till följd av coronapandemin och lägre industriell aktivitet, men endast några få procent lägre och alls inte så mycket som i Europa.

– Elpriset kunde varit ännu lägre om vi inte handlade i euro. Vid den förra bottennoteringen på elbörsen, år 2000, kostade en euro cirka 8,30 kronor, idag ligger den på 10,60 kronor, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Kyligt maj – men fortsatt lågt elpris
Våren verkar bli utdragen, utan någon sommarvärme i sikte. Trots det bedömer Bixia att elpriset blir fortsatt lågt.

– Den utdragna våren gör att de stora snömassorna i främst Norge smälter sakta och vårfloden blir därmed något förskjuten, vilket gör att tillgången på vattenkraft blir stabil och det kommer hålla nere spotpriset på Nordpool under maj. Värt att notera är skillnaden i elområdespriser mellan norra och södra Sverige, en följd av inlåst kraft och flaskhalsar i överföringskapaciteten, säger Johan Sigvardsson.

Under april stod vattenkraften för 58 procent av elproduktionen, kärnkraften stod för 17 procent och vindkraften för 12 procent.

För mer information kontakta:
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33