Oljepriserna steg med mer än $3 per fat i asiatisk handel på måndag på grund av militära sammandrabbningar mellan Israel och den palestinska islamistgruppen Hamas. Detta ökade den politiska osäkerheten i Mellanöstern och väckte oro över tillgången på olja.

Brent-olja steg med $3,10, eller 3,67%, till $87,68 per fat vid 0400 GMT, medan amerikansk West Texas Intermediate-olja låg på $86,05 per fat, en ökning med $3,26, eller 3,94%. Båda referenspriserna hade tidigare hoppat mer än $4 per fat innan de stabiliserades något.

”Ökad geopolitisk risk i Mellanöstern bör stödja oljepriserna… vi kan förvänta oss högre volatilitet”, sade analytiker från ANZ Bank i en kundnot.

Oljeprisernas uppgång vände förra veckans nedåtgående trend – den största veckovisa nedgången sedan mars – där Brent föll cirka 11% och WTI drog sig tillbaka mer än 8% på grund av oro över höga räntor och deras inverkan på global efterfrågan.

Hamas inledde på lördagen den största militära offensiven mot Israel på årtionden, vilket resulterade i hundratals döda israeler och utlöste en våg av israeliska motangrepp i Gaza som också dödade över 400 personer.

”Riskpremien på olja ökar på grund av utsikterna till en bredare konflikt som kan sprida sig till närliggande stora oljeproducerande nationer som Iran och Saudiarabien”, sade energianalytikern Saul Kavonic till Reuters.

Våldets utbrott hotar att spåra ur USA:s ansträngningar att medla fram en försoning mellan Saudiarabien och Israel, där kungariket skulle normalisera förbindelserna med Israel i utbyte mot en försvarsöverenskommelse mellan Washington och Riyadh.

Saudiska tjänstemän hade rapporterat till Vita huset på fredag att de var villiga att öka produktionen nästa år som en del av det föreslagna avtalet med Israel.

En ökning av den saudiska produktionen skulle ha lindrat stramheten efter månader av produktionsnedskärningar från nyckelproducenter som Saudiarabien och Ryssland.

En normalisering av de saudisk-israeliska relationerna skulle troligen frysa de senaste rörelserna mot en avspänning mellan Saudiarabien och Iran, som har öppet prisat Hamas-attackerna.

Analytiker är oroliga över att oljeförsörjningen kan strypas om Iran dras in i konflikten.

”Om konflikten drar in Iran… riskerar upp till 3% av den globala oljeförsörjningen. Och om en bredare konflikt uppstår som påverkar transporten genom Hormuzsundet, kan cirka 20% av den globala oljeförsörjningen tas som gisslan”, sade Kavonic.

Rapportering av Andrew Hayley i Peking, med tilläggsrapportering av Emily Chow i Singapore; Redigerad av Jamie Freed, Sonali Paul och Miral Fahmy