Nya elflöden i öst-västlig riktning i mellersta Sverige tvingar Svenska kraftnät att agera. För att inte äventyra driftsäkerheten i kraftsystemet begränsas överföringskapaciteten i de utlandsförbindelser som har en negativ påverkan på detta flöde, samt inom landet i snitt 2 och 4.
Historiskt och fram tills nyligen har elflödena i Sverige framför allt gått i en nord-sydlig riktning. Det svenska transmissionsnätet är uppbyggt utifrån det flödet. Men nu har olika förändringar i kraftsystemet gjort att även ett öst-västligt flöde i mellersta Sverige har uppstått.
– Kraftsystemet är inne i en förändring som skapar nya flöden i nätet. Det påverkar vilka överföringskapaciteter som kan tilldelas marknaden och samtidigt garantera driftsäkerheten i systemet, säger Pontus de Maré, driftschef på Svenska kraftnät.
Enligt honom finns det flera orsaker som tillsammans samverkar.
I de västra delarna av mellersta Sverige har tillgången på el minskat genom stängningarna av kärnkraftverken Ringhals 1 och 2. Detta ökar behovet av överföring av el västerut. Dessutom har en ny kabel mellan Norge och Tyskland samt Danmark och Tyskland tagits i drift vilket ökar behovet av överföringar västerut ytterligare.
På den östra sidan av Sverige ökar istället överskottet. Det gör det vid varje vår med stigande temperaturer och sjunkande förbrukning samtidigt som kärnkraftsverken i Forsmark producerar med full kapacitet. Detta överskott förstärks nu av samma fenomen i Finland, med stigande värme och minskad elförbrukning samtidigt som el från Sverige matas in i norra Finland. Denna el från norra Sverige förbrukas inte i Finland utan exporteras tillbaka till Sverige genom sjökabeln Fenno-Skan i höjd med Forsmark i Uppland. I ett kraftsystem som det nordiska tar elen den enklaste vägen, alltså där motståndet i ledningarna är mindre.
– Om man tänker sig elnätet som ett system med vattenrör, flödar vattnet dit där det är minst motstånd, alltså minst tryck i ledningarna. Så kan man även föreställa sig elnätet, och nu har vi ett lägre vattentryck i västra delen och ett högre i östra delen, säger Pontus de Maré.
Detta nya öst-västliga flöde är något som Svenska kraftnät har identifierat i sina framåtblickande kraftsystemanalyser – https://www.svk.se/systemutvecklingsplan Nätet förstärks också succesivt i mellersta Sverige, bland annat genom fjolårets förnyelse av ställverket i Hedenlunda och 400 kV-ledningen mellan Lindbacka och Östansjö som planeras tas i drift under 2021. Men omfattningen och snabbheten i förändringarna och variationen i flödet har överraskat myndigheten.
– Vi har förväntat oss dessa variationer i flödet lite längre fram, särskilt när North Sea Cable tas i drift mellan Norge och Storbritannien samtidigt som kärnkraftverket Olkiluoto 3 driftsätts i Finland. Men nu har dessa förändringar inträffat tidigare, säger Pontus de Maré.
På kort sikt kommer Svenska kraftnät att genomföra en rad investeringar i befintliga ledningar och stationer för att öka överföringskapaciteten. Men enligt Pontus de Maré är det troligt att myndigheten återkommande behöver införa begränsningar för att hantera den nya situationen.