El, boräntor och mat till chockpriser. Ensamstående föräldrar som ringer in till oss och berättar att de redan har nått smärtgränsen. Vissa tvingas sälja sina hus medan det för andra räcker att minska på golvvärmen. Oavsett status på vår egen plånbok eller var i landet vi bor är det viktigt att göra en solidaritetshandling – vi kan få ner elpriset tillsammans genom att spara el.

Ingen ny kärnkraft och inga nya vindkraftverk kommer att byggas denna höst och vinter. Det enda vi kan göra är att använda elen smartare och spara onödig el för att sänka priset och den egna kostnaden. Energiforsks studie visar att elpriserna i södra Sverige kan sänkas kraftigt om vi sparar på elen. Om Europa lyckas spara 5% el skulle vi landa på liknande elpriser som under sommaren 2021 i elområde 3, alltså före invasionen av Ukraina. Men även om bara södra Sverige skulle spara el skulle elpriset sjunka markant. Inga nyheter för er i branschen, men tål att upprepas på bred front.

I Sverige har vi följt ett Murphys Law-scenario. Problem efter problem har lagts på hög och fått elpriset att skena. Och vi svenskar har det verkligen inte värst i Europa. Som Henrik Torehammar så klokt skrev i SvD: ”Om du förut uppmanades att i solidaritet med mormor ta en nål i armen, så sakar du nu en dusch i solidaritet med Ukraina”. Svenskar duschar för övrigt mest av alla nordbor…

Det svenska valet hade ingen bra tajming för vare sig elsparkampanjer eller elprisstöd. Det värkte otåligt i oss efter semestern. Kristerssons citat ”Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv.” (DN 23 augusti) skavde. Jo, yes we can! tänkte vi. Och det ser vi bevis på. Svenska Kraftnäts siffror visar att hushållen minskade sin elförbrukning med 18% denna september jämfört med i fjol. Det svenska folket har mer sisu i sig än vad många tror. Vi behöver bara få peppen, känna att vi tillsammans gör skillnad och slippa googla oss fram. Under pandemin visade svenska folket bevis på handlingskraft när vi kavlade upp och nu ser vi till att skruva ner. (Tack Sveriges Kommunikationsbyråer, som gjorde #KavlaUpp, för inspiration!)

”Gör din egen hemläxa”

Vecka 38 sjösatte vi initiativet #skruvaner; Instagramkontot @skruvaner där dialogen sker och sajten skruvaner.nu. I början av oktober fick vi sällskap av en efterlängtad kampanj av Energimyndigheten – ”Varje kilowattimme räknas”. Energimyndighetens kampanj och vårt initiativ stärker varandra. Medan en myndighet måste ha ett ”myndighetsspråk”, kan vi ta ut svängarna och använda oss av humor. Medan Energimyndigheten går brett i många kanaler befinner vi oss i de sociala medierna utan marknadsbudget.

El är minst sagt komplext, det vet vi som arbetar med el och lär oss nya saker varje dag. Förhoppningen är att presentera problemet – svenskar kan behöva sälja sina hem och företag riskerar konkurs på grund av rekordhöga elpriser – och spara el-tips, som en lösning, så pedagogiskt som möjligt. Både med allvar och humor.

#skruvaner är politiskt oberoende och har ingen annan agenda än att få fler att spara mer el. GodEl är Sveriges nionde största elhandelsbolag och vi ger vår vinst till välgörenhet sedan starten 2005. Det ligger i vårt dna att våga tänka nytt. Under pandemin startade vårt moderbolag företaget GodHjälp för att få ut mat och läkemedel till personer i riskgrupper.

Så kan du som läser detta hjälpa till:

1. Följ @skruvaner på Instagram eller gå in på skruvaner.nu så får du en känsla för initiativet – förhoppningsvis gillar du det. Sprid ordet på den kanal som passar dig och märk inlägget #skruvaner

2. Dra med företaget du arbetar på! Ni har säkert bra elspartips redo – sprid dem med hjälp av #skruvaner och bidra till initiativet.

3. Gör din egen hemläxa. Börja kartlägga ditt hem och se var du kan spara el.
Tillsammans kan vi skruva ner!

Maria Erdmann, vd GodEl