Det finns en möjlighet att i nästa skede av coronakrisen använda krispaketen till att gynna en grön omställning. Det var ett av Isabella Lövins budskap när hon talade på Formas digitala konferens, Agenda 2030 – hållbar omställning på vetenskaplig grund.

Omkring 1300 personer från runt om i landet har hittills deltagit i den digitala konferensen, som fortfarande är tillgänglig på Formas webbplats. Representanter från olika delar av samhället gav sin syn på världens och Sveriges möjligheter att uppnå en mer hållbar värld genom att använda forskning och innovation.

Isabella Lövin framhöll att Sverige just nu är inne i ett akut skede av coronakrisen vilket har krävt akuta åtgärder för att rädda företag från konkurs och säkra sjukvården. Hon påpekade samtidigt att vi måste komma ihåg att vi har flera kriser som pågår samtidigt. I nästa fas har Sverige en möjlighet att använda krispaketen till att gynna en omställning till ett mer hållbart samhälle.

– Jag tror att verkligen att det finns oerhört många jobbskapande tillfällen i hela Sverige om vi satsar på en grön omställning när vi gör återuppbyggnaden, sa Isabella Lövin.

Bland de som talade på konferensen återfanns bland andra ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans, Peter Carlsson, vd för Northvolt, Ulrika Modéer, chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, Kronprinsessan Victoria och Henrik Henriksson, vd och koncernchef för Scania. Scaniachefen pratade om hur företaget har varit tvunget att ställa om till en hållbar affärsstrategi för att fortsätta vara relevanta i framtiden. Lönsamhet och hållbarhet går hand i hand.

”fortsätta byta erfarenheter”

– För eller senare, oavsett vilken bransch du tillhör, kommer du till en tidpunkt där det inte längre går att driva ett bolag om du inte har ställt om till att vara hållbar på riktigt, sa Henrik Henriksson.

Formas generaldirektör Ingrid Petersson är nöjd över att konferensen gick att genomföra trots den kris vi är mitt uppe i.

– Vi måste fortsätta byta erfarenheter och få energi av varandra så att arbetet med Agenda 2030 inte stannar upp. Det är väldigt få mål i Agenda 2030 som vi når i dag. Vi måste verkligen jobba ordentligt med hela agendan de kommande tio åren, säger Ingrid Petersson. Och vi måste göra det tillsammans!