Regeringen beslutade igår att tillsätta utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” för att underlätta för ny kärnkraft. Energiföretagen Sverige ser positivt på att åtgärder vidtas för att förtydliga förutsättningarna för ny kärnkraft.

För att klara klimatomställningen behöver vi genomföra en kraftfull utbyggnad av elproduktionen i Sverige med målsättningen att vi senast år 2040 ska ha 100 procent fossilfri elproduktion, så att industrin och transportsektorn kan elektrifieras och sluta använda fossila bränslen – skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen ger därför en utredare i uppdrag att analysera hur tillståndsprocesserna för kärnkraft kan bli tydligare, kortare och om ett snabbspår för kärnkraft i miljötillståndsprocessen kan och bör införas.

Förutom effektivare tillståndsprocesser ingår det också i uppdraget till utredaren att föreslå rättvisa och ändamålsenliga avgifter för prövning av nya reaktorer och att se över hur det befintliga kärnavfallssystemet kan utvecklas, så att det framtida kärnavfallet och använda kärnbränslet kan omhändertas på ett säkert sätt. Dessutom ingår att se över regleringen av beredskapszoner.

Energiföretagen ser ett behov av att regelverket för ny kärnkraft blir mer effektivt, ändamålsenligt och förutsebart. Att regelverket även kan komma att tydligare beskriva vad som gäller avseende placering på nya platser öppnar upp för nyttjande av värme från kärnkraft. Det kan bli ett viktigt verktyg för att klimatmålet ska nås enklare. Det är därför bra att regeringen fokuserar på att göra regelverk och tillståndsprocess mer effektivt, ändamålsenligt och förutsebart.

– Energiföretagen välkomnar att ytterligare insatser nu görs för att ytterligare förbättra förutsättningarna för ny fossilfri elproduktion i form av ny kärnkraft. Vår förhoppning är att den presenterade utredningen kan komma att förtydliga tillståndsprocessen för ny kärnkraft, landa i rimliga ansökningsavgifter och tydliggöra under vilka villkor ny kärnkraft kan byggas på nya platser, säger Carl Berglöf, kärnkraftsexpert, Energiföretagen.